Kutyasétáltatás közben is lehet informálódni

Az állatok nagyon fontos szerepet játszanak az életemben. Gyermekkoromtól kezdve rengeteg állat vesz körül, mivel vidéken nőttem fel, és a szüleim is sok haszonállatot tartottak. Jelenleg a fővárosban élek, egy kis lakásban, ezért egy kistestű kutya az egyetlen állatom. Úgy látom, hogy a nővéremre hasonló hatással volt a tömérdek állat, mint rám, hiszen ő is nagyon szereti az állatokat, neki is van egy kutyája.

Rendszerint minden héten párszor szakítunk arra időt, hogy együtt sétáltassuk a kutyáinkat. A kutyasétáltatás közben minden fontos dolgot megbeszélünk, ami történt velünk a napokban. A nővérem, Kitti, a legutóbb a napelemekről mesélt nekem. A napelem rendszer pályázatok és elnyerhető támogatások, amikkel biztosan megtérülő lesz a beruházás felkeltették az érdeklődését, szeretne pályázni.

 A „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” elnevezésű pályázat által 0%-os kamatozású hitel formájában támogatják az épületeiket korszerűsíteni akarókat. A felvehető hitel 500 ezer és 10 millió forint között mozog, ami a napelemek mellett fordítható még hőszivattyúk telepítésére, napkollektorokra, fűtésrendszerek korszerűsítésére, hőszigetelésre és a nyílászárók cseréjére is. Tehát mindenre, ami energiahatékonyabbá teheti a magyar otthonokat. A pályázatnak csupán két feltétele van: 10% saját forrással kell rendelkezni, valamint húsz éven belül vissza kell fizetni a pénzt a Magyar Fejlesztési Banknak.

Kitti velem őszintén beszél, így bevallotta nekem, hogy ő nem feltétlenül a károsanyag-kibocsátás minimalizálása miatt szeretne pályázni, hanem a villanyszámláktól szeretne végre megszabadulni.

A nővérem beszélt egy szakemberrel is, mielőtt elhatározta, hogy pályázni fog, aki azt mondta, hogy valóban ezek azok a napelem rendszer pályázatok és elnyerhető támogatások, amikkel biztosan megtérülő lesz a beruházás. A napelemek folyamatosan termelik az áramot, legalábbis a napsütéses órákban, így akár sokkal több energia is termelődhet annál, mint amennyire szükség van. A megmaradó áram a hálózatra töltődik fel, amiért a szolgáltatónak fizetnie kell. Persze ha nem termelődik fölösleges áram, az sem rossz, ha legalább a havi csekkek egy részétől megszabadul az ember.

A szakember szerint egy profin megtervezett és kivitelezett napelem rendszer költségei 8-10 éven belül megtérülnek. Ehhez természetesen tökéletes munkára, minőségi alkatrészekre van szükség. A silány gyártmányú napelemektől nem kell nagy csodákat várni, azonban a minőségi napelemek akár még az unokáknak is állíthatnak elő energiát. Magyarországon a napsütéses órák száma nagyon magas: 1800 és 2000 óra között mozog egy évben. Ennek értelmében jó napelemekkel akár 1250 kWh energiát is lehet termelni egy év alatt. Tehát az ország földrajzi adottsága megvan, már csak ki kell használni ezt.

Kitti ötletét teljes mértékben támogatom. A kutyasétáltatás nagyon informatívra sikerült, sok információt megtudtam a napelemekről, illetve a lehetséges pályázatokról. Én is szívesen pályáznék, de sajnos nincs saját ingatlanom. Remélem, ha egyszer végre lesz egy házam, akkor is lesz még ilyen lehetőség.