Hajóbérléssel jutottam közelebb az állatvilághoz

Már nagyon régóta szerettem volna megtapasztalni, milyen lehet a teljes csend és a nyugalom, milyen tényleg belecsöppenni a háborítatlan természet harmóniájába.

Városban élek és a túrázáson, évi egy-két hét nyaraláson kívül nem sok lehetőségen volt arra, hogy megéljem, milyen a tökéletes csend. Aztán idén az év egy kicsit a szokottnál is hajtósabbra alakult. Tudtam, hogy most valami extra pihentető dolog kell.

A férjem úgy döntött, meglep valamivel.

Az egyik szombat reggel, amikor még a hajnal hűvös lehelete is érződött a szobában, halkan felébresztett és levezetett az autóhoz, majd csak azt vettem észre, hogy az autópályán száguldunk valamerre.

“Gyere, megmutatom a csodát!”

Csak akkor jöttem rá, merre járunk, amikor a Kőröshegyi-völgyhídnál feltűnt a Balaton kékje. Hát ide tartottunk!

Azt gondoltam, majd egy piknikkosár kerül elő az autóból és néhány fürdőruha, ejtőzünk egy kicsit a parton és szépen hazamegyünk. De nem így lett.

Amikor megérkeztünk, a parton egy vitorlás várt. A férjem feltett egy kapitányi sapkát, és legnagyobb meglepetésemre azt mutatta: szálljak fel.

Gyakorlott mozdulatokkal a vízre kormányozta a hajót – én pedig csak halványan emlékeztem rá, mintha említette volna, hogy korábban, az egyetemen vitorlás táborozott, de nem is sejtettem, hogy elboldogul egy hajóval.

Hebegtem, habogtam… Soha nem történt velem ilyen… Az egész napot a vitorláson ringatózva töltöttük, kint a nyílt vízen, a Balaton áldott, semmivel össze nem hasonlítható csendjében.

Csak a parton mertem megkérdezni, mi történt…

“Nagyon egyszerű” – magyarázta ő. – “Találtam egy céget, ahol nagyon könnyen ment a balatoni hajóbérlés. Arra is volt lehetőségem, hogy az első időszakban egy szakember tartson velem és segítsen újra összebarátkozni a hajóval. Először titokban jöttem el, nem szerettem volna felsülni előtted. De aztán, mivel jól ment a dolog, ezért úgy döntöttem, itt a nyár, itt az ideje, hogy te is lásd… Ha tetszett, jöhetünk még. Kint is lehet aludni. Akár hoznak is nekünk egy nagyobb vitorlást, ha az éjszakát is a vízen szeretnénk tölteni. Profi csapat!”

Sosem gondoltam volna hogy a hajóbérlés nem csak a gazdagok és előkelők kiváltsága. Most viszont mi is megtehetjük. Tényleg teljesen partneri a cég hozzáállása, nem kell semmilyen elit klubtagság, vagy hasonló.

Gyönyörű napot töltöttem a vízen, amiért nagyon hálás vagyok a páromnak. Remélem, még sokszor lesz alkalmunk hajót bérelni. Hamarosan jönnek a Perszeidák… Jó lenne a vízről nézni a hullócsillagokat.