Az állatok is fáznak

Lehet, hogy nem mindenkinek fordul meg a fejében, de bizony nem csak az emberek tudnak fázni. Akinek nincs háziállata, talán nem is gondol erre. A szabadon élő állatok persze ösztönösen megoldják maguknak ezt a problémát. Ha kell fészket építenek, vagy behúzódnak valahova télire. Na de mi újság az elkényeztetett, háziasított, esetleg agyontenyésztett társaikkal? Nekik bizony ugyanúgy szükségük van a mi gondoskodásunkra, akárcsak gyermekeinknek.

Így jutottam arra a gondolatra, hogy nem tehetem meg Buksival, a puli kutyánkkal, hogy továbbra is hagyom minden téli napon a fészerben fagyoskodni. Ahogy öregszik egyre rosszabbul veszik az ízületei ezt a fajta próbatételt. Ezért úgy döntöttem, hogy utána nézek a világhálón, hogy milyen lehetőségeim lennének melegebbé tenni a fészerünket Buksi számára.

A különféle lehetőségek közül az elektromos fűtőpanelek tűnnek a legmegfelelőbbnek erre a feladatra. Nem szükséges hozzá tulajdonképpen semmi, csak áram. Ami nekem nagyon szimpatikus, hogy nem kell bontani, sem építeni, nem kellenek munkások, szakemberek és nem jár kosszal sem. Egyszerűen csak felcsavarozom a falra, közel ahhoz, ahol Buksi szokott feküdni és egyszerűen bedugom a konnektorba.

Annak külön örülök, hogy gyerekbiztos, mert így a kutyával sem okozhat problémát. Szerencsére nem tudja vele megégetni magát, hiszen nem forró a külseje és úgy sem tud mocorogni, hogy véletlenül megrázza az áram. Így nyugodt lehetek éjszakánként, hogy Buksinak kellemes meleg helye van, ami biztonságos is.

Persze az elektromos fűtőpanel árak sem egy mellékes kérdés. Sajnos nem engedhetnék meg magamnak egy nagyobb kiadást még akkor sem, ha Buksiról van szó. Találtam egy honlapot, amin végig böngésztem a különböző lehetőségeket. Úgy látom, hogy már kb. 21 ezer forinttól hozzájuthatok egy ilyen elektromos fűtőpanelhez, de a legdrágább sem kerül többe, mint 81 ezer Ft. Így már igazából csak meg kell találnom a számunkra megfelelő terméket. Először is meg kell mérnem a rendelkezésünkre álló helyet, illetve valahogy ki kellene találni, hogy mekkora teljesítményű eszközre lenne szükség. Ehhez azt hiszem, hogy inkább be fogok menni a bemutatótermükbe Mosonmagyaróvárra. Az a biztos, ha az ehhez értő szakemberek segítségét kérem a választásban.

A weboldalukról egyébként azt is megtudtam, hogy ezeknek az elektromos fűtőpaneleknek nem csak az ára kedvező, hanem a fenntartási költségeim is alacsonyak lesznek vele, mivel az áram olcsóbb, mint például a gáz, illetve ezek nagyon hatékony berendezések. Pontosan be tudom állítani rajtuk, hogy hány fokot szeretnék, így biztosan nem lesz pazarlás, nem fogom túlfűteni a fészert. Ráadásul a mechanikus termosztátú eszközökön túl vannak olyanok is, amik digitálisan programozhatók. Nem lesz olyan macera, mint a házban levő gázkonvektorokkal, ahol egyrészt az 1-8 fokozat jelentését külön le kell fordítani fokokra, másrészt a külső hőmérséklet függvényében is folyton állítgatni kell.

Ezen felül még Buksi unokáinak is jó megoldást jelenthet – hacsak a fészer össze nem dől addig – mivel nincsenek benne olyan mozgó alkatrészek amik el tudnának kopni vagy használódni. Szóval akár évtizedekig is használhatjuk, de emellett a kereskedő is biztosít 5 év garanciát.

A mai kiszámíthatatlan világban az is plusz szempont, hogy legalább egy helységben nem függünk a gázszolgáltatóktól, az emelkedő gáz áraktól és az egyébként is fogyó gáz készletektől. Ha beválik ez a módszer, a ház összes helyiségében lecserélhetjük ilyenre a fűtést. Ha telepítünk mellé egy napelemet a tetőre, akkor teljesen önálló és környezetbarát fűtési rendszerünk lesz. Egy ilyen zöld beruházás a 21. században már lassan alapelvárássá fog válni.

Mivel Buksi elég érzékeny a hangokra – minden neszre felkel és addig ugat, amíg meg nem bizonyosodik róla, hogy minden rendben van – ezért nagyon előnyös, hogy ez a készülék teljesen csendesen működik. Nem áll fent a gázkészülékekhez hasonló pattogás, amíg az eszköz teljesen fel nem melegszik.

A mi esetünkben mégis azért fogom az elektromos fűtőpanelt választani, mert már van egy létező fűtési rendszerünk és pillanatnyilag csak ennek a kiegészítésére van szükség. Remélem, hogy Buksi örülni fog, hogy kellemes melegben töltheti a téli napokat és az ízületei is sok évig bírják majd a futkározást!