Jöhet még napelemes pályázat magánszemélyeknek 2021-ben

Állati jó hírekkel szeretném indítani a 2021-es évet, vagy zárni a 2020-asat – nézőpont kérdése. Az a helyzet, hogy már biztosítottuk a négylábú barátainkat, már megvettünk nekik mindent karácsonyra, aminek egy kedves házőrző eb csak örülhet. Úgyhogy eljutottunk arra a pontra, hogy az állatokat kipipáltuk egy időre, és most a ház és a ház környezetének a fejlesztése fog következni. Szóval úgy néz ki, hogy a következő évben egy régen dédelgetett álmunk válhat majd valóra, hogyha sikerül véghez vinni: napelemes rendszert fogunk csináltatni a tetőre.

Persze ez továbbra sem egy filléres mulatság, kár lenne ezt tagadni, viszont rendelkezésre állnak olyan állami támogatási rendszerek, amikkel mégis könnyebb belevágni egy-egy ilyen fejlesztésbe. Általában kétféle támogatási lehetőséget szoktak felkínálni az adott év kereteitől függően. Az egyik egy teljesen vissza nem térítendő támogatás, tehát gyakorlatilag kifizetik helyettünk az egészet. A másik pedig egy bizonyos százalékban visszatérítendő, ami százalék persze jelentheti azt is, hogy teljes egészében vissza kell fizetni. Viszont ez utóbbi eset sem annyira véeszes, mint amennyire annak tűnhet, mert ez a hitel általában teljesen kamatmentes és a futamidőt is mi szabhatjuk meg akár bármilyen hosszúra.

Ezért érdemes arra figyelni, hogy mikor jöhet még napelemes pályázat magánszemélyeknek 2021 évében, mert amint kiírják, érdemes el is küldeni a jelentkezést rá. Ez azért annyira fontos, mert ahogy azt a sporoljnapelemmel.hu oldaláról is megtudhattam, volt már olyan, hogy egyik napról a másikra azt mondták, hogy bocs srácok, idén ennyire futotta. És onnantól kezdve már nem lehetett támogatásért jelentkezni, mert elfogyott az erre szánt keretösszeg.

A napelemes pályázat magánszemélyeknek 2021 évében várhatóan júliusban fog elstartolni ezért én is akkorra időzítem, hogy minden előkészület tökéletesen a végére érjen. Többek között a gáztűzhelyemet szeretném lecserélni egy villanytűzhelyre, mert így gyorsabban megtérülhet majd a befektetett összeg.

Abban meg csak reménykedek, hogy a napelemes pályázat magánszemélyeknek 2021-ben vissza nem térítendő formában fog megjelenni, de ha mégis vissza kell fizetni, mondjuk 10 év alatt, akkor sem dőlök a kardomba, hiszen a lényeg, hogy végeredményként egy zöldebb otthont tudunk teremteni, ahol az állatainknak is jobb élni.