A kutyám állandóan a konyhában van, amikor illóolajat készítek

Szinte egymástól elszakíthatatlanok vagyunk a kiskutyámmal, így amikor csak tud, mindenhova követ engem a lakásban. Múltkor türelmesen megvárta, amíg megcsináltam a kedvenc illóolajamat. Leírom, hogy megy nálam az illóolaj készítés, amit főleg a linken lévő PiperePorta oldaláról tanultam meg.

Én nagyon szeretem a bodza illatát, így nyáron mindig elmegyek a környező erdőkbe a kutyámmal és szedek egy kis bodzavirágot.

Otthon felaprítom a bodzát, amennyire kicsire csak tudom, hiszen így lehet a legjobban kinyerni később az illatát. Én általában zöldségvágó késsel szoktam deszkán felvágni, mert az aprítóból alig tudom kiszedni.

Utána fogok egy uborkás üveget vagy bármilyen befőttes üveget és egyharmadáig rakom bele a bodzát. Ha sok bodzám van, akkor több üveget használok, és mindegyiket szintén csak egyharamadáig töltöm fel bodzával.

Utána annyi olívaolajat öntök rá, hogy egy ujjnyira a tetejétől tele legyen az üveg. Tehát egyharmad bodzához kétharmad olívaolajat használok.

Ezután gőzfürdőt csinálok, azaz egy lábasba beleállítom a bodzás olívaolajos üveget és addig töltöm fel a lábast, hogy a víz teteje lejjebb legyen 3-4 centivel, mint a bodzás olívaolajos üveg teteje.

Egészen eddig a pontig elmondhatjuk, hogy az illóolaj készítés igen egyszerű dolog, de szerencsére a következő lépések sem valami nehezek.

A vízzel megtöltött lábost, benne a bodzás üveget felteszem a tűzhelyre és nagyon alacsony lángon 2-3 órán át főzöm. Azért kell melegíteni, mert így tud kijönni a legjobban a bodza aromája. Időnként keverek rajta, de semmiképpen sem töltöm az összes időt mellette, helyette inkább játszom a kutyusommal.

Ha letelt a 2-3 óra, eloltom a gázt és leveszem a gőzfürdőt a tűzről, majd konyharuhával kiemelem a vizes lábasból a bodzás üveget. Hagyom, hogy teljesen kihűljön.

Én egy kifejezetten erre a célra használatos pamut ruhát szoktam használni arra, hogy átszűrjem a bodzás olívás egyveleget.

A kiszűrt bodzát a komposztba teszem, és így végeztem is a bodzás illóolaj készítéssel, hiszen a leszűrt olaj már bodzás illóolajnak minősül.

Az elkészült bodzás illóolajat párologtatásra és légfrissítésre szoktam használni, mert annyira szeretem a bodza illatát, hogy szívesen használom a mosdóba vagy akár az egész lakásban illatosítónak.

Mivel teljesen természetesek a felhasznált alapanyagok, így nem kell attól tartanom, hogy valamilyen toxikus anyaggal permetezem be a lakást.

Első olvasatra lehet, hogy kicsit macerásnak tűnik az illóolaj készítés, viszont én magát a folyamatot is szeretem, mert közben is átjárja az egész lakást a finom bodza illat.

Igazából ezzel a típusú illóolaj készítési eljárással szinte bármilyen típusú illatot elő tudunk így állítani, emiatt ha levendulát, rozmaringot vagy például mentát használunk, hasonlóan kell eljárni.

Karácsonykor naranccsal, szegfűszeggel és fahéjjal szoktam illóolajat készíteni, és akkor az egész adventi időszakban igazi karácsonyi hangulata van a lakásnak, mert ez a három illat nekem mindig az ünneplést és a családi összejöveteleket juttatja eszembe a téli időszakban.