Tetszik az oldal? Katt ide!
I like the page? Click here!

























AVAST
! Hatékony ingyenes vírusirtó! Letöltéshez kattints az alábbi ikonra!

Hatékony és ingyenes vírusirtó! Töltsd le innen!


Sárgarigó (Oriolus oriolus)
Rendszeres fészkelő
Nem fenyegetett. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke: 25.000,- Ft.
Népies nevei: aranymálinkó, sármáringó, sárga velyhe, aranybegy, sármálinkó, aranymáringó, aranymályu, aranymálé, szolgabiró vagy szógabiró, aranymál rigó, lórió, aranymál, aranymáj.
Angol neve: Golden Oriole

<<Előző oldal Következő oldal>>

Rendszertani besorolás:
Ország:     Állatok (Animalia)
Törzs:     Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs:     Gerincesek (Vertebrata)
Osztály:     Madarak (Aves)
Rend:     Verébalakúak (Passeriformes)
Alrend:     Verébalkatúak (Passeri)
Család:     Sárgarigófélék (Oriolidae)
Nem:     Oriola
Faj:       Oriolus oriolus
Sárgarigó (Oriolus oriolus) hím

Sárgarigó (Oriolus oriolus) hím
Sárgarigó tojó

Sárgarigó tojó
A sárgarigó fészke

A sárgarigó fészke
A sárgarigó tojásai

A sárgarigó tojásai
Sárgarigó a fészkénél

Sárgarigó a fészkénél
Tollasodó sárgarigó fiókák

Tollasodó sárgarigó fiókák
Fiatal sárgarigó

Fiatal sárgarigó
Sárgarigó a zsákmányával (hím)

Sárgarigó a zsákmányával (hím)
Sárgarigó a zsákmányával (tojó)

Sárgarigó a zsákmányával (tojó)



♫ A sárgarigó hangja ♫

A sárgarigó régiesen aranymálinkó (Oriolus oriolus) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a sárgarigófélék (Oriolidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása:
Egész Európában és Nyugat-Ázsiában előfordul. A természetes élőhelye, ligetekben, ártéri erdőkben, parkokban és kultúrtájakon van.

Alfajai:
Oriolus oriolus oriolus – Európa és Nyugat-Ázsia Indiáig
Oriolus oriolus kundoo – Közép-Ázsia, Indiától keletre

Megjelenése:
Testhossza 24 centiméter, szárnyfesztávolsága 44-47 centiméter, testtömege 56-79 gramm. Csőre vörös, szárnya, farka vége fekete, a hím testének többi része aranysárga, a tojó alul szürkés, finoman mintázott. A fiókák a tojóhoz hasonlítanak. Élénk színezetük ellenére a lombkoronában nem könnyű észrevenni őket. A hímek jellegzetes flótázó énekéről (a népnyelv szerint "huncut a bíró") vagy éles kiáltásuk ("ksréék") nyomán szerezhetünk tudomást róluk. Mindig igyekszik észrevétlen maradni. Óvatos, vad és nyugtalan madár. Fajtársaival állandóan marakodik és kergetődzik, de más madarakkal is.

Életmódja:
A rovarokat, főleg hernyókat, lepkéket fogyaszt, gyümölcsérés idején a cseresznyét és a bogyókat pusztítja. A rovarok fogyasztásával hasznot hajt, de a gyümölcsösökben néha nagy károkat okoz. Trópusi rokonai között nektárfogyasztók is vannak.

Szaporodása:
Kosárszerű fészkét mesterien szövi lombos fák ágvillájába. A csak a peremet erősíti az ágvillába, fészek egésze az ág alatt található. Fészkét fűből építi, de gyakran felhasználja a szőlőkötözéshez használt műanyag rafiát (tejeszacskó-csíkot) is. Fészekalja 3-6 darab, piszkosfehér alapon szabályos fekete foltos tojásból áll. A kikelésükkor a majdnem teljesen csupasz és vak fiókákat a szülőpár együtt táplálja.

Kárpát-medencei előfordulása:
Rendszeres fészkelő, a Kárpát-medencébe a vonuló madarak közül legutolsóként, májusban érkeznek és augusztus végén, szeptember elején már távoznak is. Hosszútávú vonuló, az év nagyobb részét Afrikában tölti, még Madagaszkárra is eljut.

Védettsége:
Magyarországon védett fajnak számít.