Tetszik az oldal? Katt ide!
I like the page? Click here!

























AVAST
! Hatékony ingyenes vírusirtó! Letöltéshez kattints az alábbi ikonra!

Hatékony és ingyenes vírusirtó! Töltsd le innen!


Sárgarigó (Oriolus oriolus)
Rendszeres fészkelő
Nem fenyegetett. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke: 25.000,- Ft.
Népies nevei: aranymálinkó, sármáringó, sárga velyhe, aranybegy, sármálinkó, aranymáringó, aranymályu, aranymálé, szolgabiró vagy szógabiró, aranymál rigó, lórió, aranymál, aranymáj.
Angol neve: Eurasian Golden Oriole, Golden Oriole

<<Előző oldal Következő oldal>>

Rendszertani besorolás:
Ország:     Állatok (Animalia)
Törzs:     Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs:     Gerincesek (Vertebrata)
Osztály:     Madarak (Aves)
Rend:     Verébalakúak (Passeriformes)
Alrend:     Verébalkatúak (Passeri)
Család:     Sárgarigófélék (Oriolidae)
Nem:     Oriola
Faj:       Oriolus oriolus
Sárgarigó hím (Oriolus oriolus) Eurasian Golden Oriole, Golden Oriole
Sárgarigó (Oriolus oriolus) hím

Sárgarigó (Oriolus oriolus) hím
Sárgarigó tojó (Oriolus oriolus) Eurasian Golden Oriole, Golden Oriole
Sárgarigó tojó

Sárgarigó tojó
A sárgarigó fészke
A sárgarigó fészke

A sárgarigó fészke
A sárgarigó tojásai
A sárgarigó tojásai

A sárgarigó tojásai
Sárgarigó a fészkénél
Sárgarigó a fészkénél

Sárgarigó a fészkénél
Tollasodó sárgarigó fiókák
Tollasodó sárgarigó fiókák

Tollasodó sárgarigó fiókák
Fiatal sárgarigó
Fiatal sárgarigó

Fiatal sárgarigó
Sárgarigó a zsákmányával (hím)
Sárgarigó a zsákmányával (hím)

Sárgarigó a zsákmányával (hím)
Sárgarigó a zsákmányával (tojó)
Sárgarigó a zsákmányával (tojó)

Sárgarigó a zsákmányával (tojó)



♫ A sárgarigó hangja ♫

A sárgarigó régiesen aranymálinkó (Oriolus oriolus) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a sárgarigófélék (Oriolidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása:
Egész Európában és Nyugat-Ázsiában előfordul. A természetes élőhelye, ligetekben, ártéri erdőkben, parkokban és kultúrtájakon van.

Alfajai:
Oriolus oriolus oriolus – Európa és Nyugat-Ázsia Indiáig
Oriolus oriolus kundoo – Közép-Ázsia, Indiától keletre

Megjelenése:
Testhossza 24 centiméter, szárnyfesztávolsága 44-47 centiméter, testtömege 56-79 gramm. Csőre vörös, szárnya, farka vége fekete, a hím testének többi része aranysárga, a tojó alul szürkés, finoman mintázott. A fiókák a tojóhoz hasonlítanak. Élénk színezetük ellenére a lombkoronában nem könnyű észrevenni őket. A hímek jellegzetes flótázó énekéről (a népnyelv szerint "huncut a bíró") vagy éles kiáltásuk ("ksréék") nyomán szerezhetünk tudomást róluk. Mindig igyekszik észrevétlen maradni. Óvatos, vad és nyugtalan madár. Fajtársaival állandóan marakodik és kergetődzik, de más madarakkal is.

Életmódja:
A rovarokat, főleg hernyókat, lepkéket fogyaszt, gyümölcsérés idején a cseresznyét és a bogyókat pusztítja. A rovarok fogyasztásával hasznot hajt, de a gyümölcsösökben néha nagy károkat okoz. Trópusi rokonai között nektárfogyasztók is vannak.

Szaporodása:
Kosárszerű fészkét mesterien szövi lombos fák ágvillájába. A csak a peremet erősíti az ágvillába, fészek egésze az ág alatt található. Fészkét fűből építi, de gyakran felhasználja a szőlőkötözéshez használt műanyag rafiát (tejeszacskó-csíkot) is. Fészekalja 3-6 darab, piszkosfehér alapon szabályos fekete foltos tojásból áll. A kikelésükkor a majdnem teljesen csupasz és vak fiókákat a szülőpár együtt táplálja.

Kárpát-medencei előfordulása:
Rendszeres fészkelő, a Kárpát-medencébe a vonuló madarak közül legutolsóként, májusban érkeznek és augusztus végén, szeptember elején már távoznak is. Hosszútávú vonuló, az év nagyobb részét Afrikában tölti, még Madagaszkárra is eljut.

Védettsége:
Magyarországon védett fajnak számít.