Tetszik az oldal? Katt ide!
I like the page? Click here!

























AVAST
! Hatékony ingyenes vírusirtó! Letöltéshez kattints az alábbi ikonra!

Hatékony és ingyenes vírusirtó! Töltsd le innen!


Fácán (Phasianus colchicus)
Betelepítés után, állandó
Nem veszélyeztetett.
Angol neve: Common Pheasant, Ring-necked Pheasant

<<Előző oldal Következő oldal>>

Rendszertani besorolás:
Ország:     Állatok (Animalia)
Törzs:     Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs:     Gerincesek (Vertebrata)
Osztály:     Madarak (Aves)
Rend:     Tyúkalakúak (Galliformes)
Család:     Fácánfélék (Phasianidae)
Alcsalád:     Fácánformák (Phasianinae)
Nemzetség:     Phasianini
Nem:     Phasianus
Faj:       Phasianus colchicus
Fácán kakas (Phasianus colchicus) Common Pheasant, Ring-necked Pheasant
Fácán (Phasianus colchicus) kakas

Fácán (Phasianus colchicus) kakas
Fácán tyúk (Phasianus colchicus) Common Pheasant, Ring-necked Pheasant
Fácán tyúk

Fácán tyúk
Fácán kakasok
Fácán kakasok

Fácán kakasok
Fácán pár
Fácán pár

Fácán pár
Fácán tyúk a fészkén
Fácán tyúk a fészkén

Fácán tyúk a fészkén
Fácán fészke a tojásaival
Fácán fészke a tojásaival

Fácán fészke a tojásaival
Fácán csibék a fészekben
Fácán csibék a fészekben

Fácán csibék a fészekben
Fácán tyúk a frissen kikelt csibéivel
Fácán tyúk a frissen kikelt csibéivel

Fácán tyúk a frissen kikelt csibéivel
Növendék fácán csibék
Növendék fácán csibék

Növendék fácán csibék
Fácán kakas röpképe
Fácán kakas röpképe

Fácán kakas röpképe
Fácán tyúk röpképe
Fácán tyúk röpképe

Fácán tyúk röpképe


♫ A fácán hangja ♫

A fácán (Phasianus colchicus) a madarak osztályának tyúkalakúak (Galliformes) rendjébe és a fácánfélék (Phasianidae) családjába tartozó faj.
A fácán hímjét kakasnak, nőstényét tyúknak, fiataljait csirkéknek nevezzük. A nőivarú fiatalok a jércék.
A faj nevében szereplő colchicus jelző Kolhisz vidékére utal, amely a Kaukázus környékén található és amely a fácán eredeti elterjedési területének nyugati végpontja volt.

Előfordulása:
Eredeti hazája a Kaukázustól az Amurig húzódik. Európában a középkorban telepítették be és azóta nagy részén elterjedt. A görögök hozták be hazájukba a Kaukázus vidékéről, tőlük a rómaiak vették át udvaraik díszeként, majd telepítették a megszállt területekre tovább, Nyugat- és Északnyugat Európába, de még Angliában is.
Később, mint az egyik legfontosabb vadászható fajt sokfelé meghonosították szerte a Földön.
Észak-Amerikában 1857-ben telepítették be és mára az USA középnyugati és nyugati területein közönséges fajnak számít. Ez a faj Dél-Dakota állam címermadara és egyben az egyetlen címermadár az Egyesült Államokban amelyik nem őshonos faj, csak betelepített.
Betelepítették továbbá Ausztrália, Tasmánia, az Ausztrália partjai mentén található Rottnest-sziget, Új-Zéland, a Hawaii-szigetek, Chile és Szent Ilona területére is.
Ezen kívül számos területen kísérleteztek még szerte a Földön, hogy meghonosítsák, de ezek sikertelenek voltak. Megpróbálták betelepíteni a Dominikai Köztársaság, a Bermuda-szigetek, Panama, Peru, a Pitcairn-szigetek, Tajvan, Tahiti, Mauritius, Alaszka, Madeira és Ciprus területére is.
A ligetes erdőket kedveli, a cserjések környékét, ahol nádas, sásos terület és ivóvíz található.

Alfajai:
Több faj keveredett a telepítés során, de itt-ott a faji bélyegek még szembetűnnek.
Phasianus colchicus alashanicus, Phasianus colchicus bergii, Phasianus colchicus bianchii, Phasianus colchicus chrysomelas, Phasianus colchicus colchicus, Phasianus colchicus decollatus, Phasianus colchicus edzinensis, Phasianus colchicus elegans, Phasianus colchicus europaeus, Phasianus colchicus formosanus, Phasianus colchicus hagenbecki, Phasianus colchicus karpowi, Phasianus colchicus kiangsuensis, asianus colchicus mongolicus, Phasianus colchicus pallasi, Phasianus colchicus persicus, Phasianus colchicus principalis, Phasianus colchicus rothschildi, Phasianus colchicus satschuensis, Phasianus colchicus septentrionalis, Phasianus colchicus shawii, Phasianus colchicus sohokhotensis, Phasianus colchicus strauchi, Phasianus colchicus suehschanensis, Phasianus colchicus takatsukasae, Phasianus colchicus talischensis, Phasianus colchicus tarimensis, Phasianus colchicus torquatus, Phasianus colchicus turcestanicus, Phasianus colchicus vlangallii, Phasianus colchicus zarudnyi, Phasianus colchicus zerafschanicus

Megjelenése:
Testhossza 53-89 centiméter, szárnyfesztávolsága 70-90 centiméter, testtömege 750-1700 gramm. A kakasok jellegzetessége a feltűnően hosszú, színes farok és a szem feletti fehér folt. A fácántyúkok színezete szerényebb a kakasokénál, tollazatuk fakó, nincs rikító színezetük.

Életmódja:
Gyommagvakkal és ízeltlábúakkal táplálkozik. Az éjjelt – különösen a havas teleken – szereti a fán tölteni, mert ott biztonságban érzi magát. Vadászok körében nagy volt már a múlt század elején is a kereslet a fácán iránt. A természetes szaporulat pótlására idővel kialakultak a fácán-tenyésztelepek, ahol már mesterségesen, fény- és hőforrásokkal biztosították a szükséges feltételeket.

Szaporodása:
Erdőben vagy mezőgazdasági területeken, a talajra készíti fészkét. Fészekalja 12-18 tojásból áll, melyen 22-28 napig kotlik. A kikelt egyedek mintegy fele kilenchetes kora előtt elpusztul, a felnőttkorig pedig csupán a fácánok mintegy 30%-a jut el. A hároméves kort a fácánok alig 5%-a éri meg, teljes állománycsere ötévente következik be.

Kárpát-medencei előfordulása:
Magyarországra betelepítették, azóta rendszeres fészkelő, nem költöző madár.