Tetszik az oldal? Katt ide!
I like the page? Click here!

























AVAST
! Hatékony ingyenes vírusirtó! Letöltéshez kattints az alábbi ikonra!

Hatékony és ingyenes vírusirtó! Töltsd le innen!


Dolmányos varjú (Corvus cornix)
Állandó fészkelő
Nem veszélyeztetett. Magyarországon nem védett.
Népies nevei: hamvas-, tarka-, szűrdolmányos-, ködmenes-, ködmenhátú-, kálomista-, szürke varju vagy varnyú, vargyú, szürke kánya.
Angol neve: Hooded Crow

<<Előző oldal Következő oldal>>

Rendszertani besorolás:
Ország:     Állatok (Animalia)
Törzs:     Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs:     Gerincesek (Vertebrata)
Osztály:     Madarak (Aves)
Rend:     Verébalakúak (Passeriformes)
Alrend:     Verébalkatúak (Passeri)
Család:     Varjúfélék (Corvidae)
Nem:     Corvus
Faj:       Corvus cornix
Dolmányos varjú (Corvus cornix) Hooded Crow 
Dolmányos varjú (Corvus cornix)

Dolmányos varjú (Corvus cornix)
Dolmányos varjú pár 
Dolmányos varjú pár

Dolmányos varjú pár
Dolmányos varjú fészke és tojásai 
Dolmányos varjú fészke és tojásai

Dolmányos varjú fészke és tojásai
Dolmányos varjú és fiókái 
Dolmányos varjú és fiókái

Dolmányos varjú és fiókái
Tollasodó dolmányos varjú fiókák 
Tollasodó dolmányos varjú fiókák,...

Tollasodó dolmányos varjú fiókák,...
Kitollasodott dolmányos varjú fiókák 
...és a kitollasodott fiókák

...és a kitollasodott fiókák
Dolmányos varjú a kirepült fiókáival 
Dolmányos varjú a kirepült fiókáival

Dolmányos varjú a kirepült fiókáival
Dolmányos varjú röpképe 
Dolmányos varjú röpképe

Dolmányos varjú röpképe
Dolmányos varjú a 'zsákmányával' 
Dolmányos varjú a 'zsákmányával'

Dolmányos varjú a 'zsákmányával'



♫ A dolmányos varjú hangja ♫

A dolmányos varjú (Corvus cornix) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a varjúfélék (Corvidae) családjába tartozó faj.
A kormos varjú alfajának tekintették Corvus corone cornix néven, 2002-ben azonban önálló fajjá nyilvánították. A kormos varjú vikariáló faja. Gyakran nevezik szürkevarjúnak, hamvas varjúnak is.

Előfordulása:
Európa keleti és Ázsia nyugati részén él és két kisebb populációja található a Brit-szigeteken és Észak-Afrikában. Nagy számban mezőgazdasági területeken, erdőszélen fordul elő, de a városokban lévő fasorokban és ligetekben is látható, megszokta az emberek közelségét, így Budapesten is megtalálható.

Alfajai:
Corvus cornix capellanus, Corvus cornix cornix, Corvus cornix italicus, Corvus cornix pallescens, Corvus cornix sardonius, Corvus cornix sharpii

Megjelenése:
Hossza 45-47 centiméter, szárnyfesztávolsága 93-104 centiméter, testtömege 370-650 gramm közötti. A hím egy kicsivel nagyobb a tojónál. A háta és testalja hamvasszürke, feje, szárnya és farka fekete. Erős, vaskos csőre és lába fekete.

Életmódja:
Főleg rovarokat, kisebb emlősöket, madarakat és dögöket eszik, de nem veti meg a növényi eledelt sem. Állandó, de kóborló.

Szaporodása:
Mezőgazdasági területekkel határos erdőkben, facsoportokban, mocsaras területek fáin fészkel. A fészek külső vázát ágakból készíti és anyaggal béleli ki. Fészekalja 4-5 tojásból áll, melyen 18-20 napig kotlik. A fiókák 4-5 hetes korukig tartózkodnak a fészekben, de a szülők még utána is etetik őket.

Kárpát-medencei előfordulása:
Magyarországon rendszeresen fészkel. A kormos varjúval rendszeresen kereszteződik és az itt lévő egyedek egy része a kettő hibridje.