Tetszik az oldal? Katt ide!
I like the page? Click here!

























AVAST
! Hatékony ingyenes vírusirtó! Letöltéshez kattints az alábbi ikonra!

Hatékony és ingyenes vírusirtó! Töltsd le innen!


Csörgő réce (Anas crecca)
Rendszeres fészkelő, alkalmi áttelelő
Nem fenyegetett. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke: 50.000,- Ft.
Népies nevei: kisebb csörgőrécze, aprókácsa, partirucza, trifkórucza, veszekedő récze (Hegykő, Fertő 'mert úgy repül a csapat, mintha veszekednének'), fecskerécze, ezreskacsa, figerécze, sívókacsa, kis pergő récze.
Angol neve: Eurasian Teal, Common Teal

<<Előző oldal Következő oldal>>

Rendszertani besorolás:
Ország:     Állatok (Animalia)
Törzs:     Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs:     Gerincesek (Vertebrata)
Osztály:     Madarak (Aves)
Rend:     Lúdalakúak (Anseriformes)
Család:     Récefélék (Anatidae)
Alcsalád:     Réceformák (Anatinae)
Nemzetség:     Úszórécék (Anatini)
Nem:     Anas
Faj:       Anas crecca
Csörgő réce hím (Anas crecca) Eurasian Teal, Common Teal 
Csörgő réce (Anas crecca) hím

Csörgő réce (Anas crecca) hím
Csörgő réce tojó (Anas crecca) Eurasian Teal, Common Teal 
Csörgő réce tojó

Csörgő réce tojó
Csörgő réce pár 
Csörgő réce pár

Csörgő réce pár
Csörgő réce fészke, tojásai 
Csörgő réce fészke, tojásai

Csörgő réce fészke, tojásai
Csörgő réce tojó és fiókája 
Csörgő réce tojó és fiókája

Csörgő réce tojó és fiókája
Csörgő réce pár táplálékot keres 
Csörgő réce pár táplálékot keres

Csörgő réce pár táplálékot keres
Csörgő récék röpképe 
Csörgő récék röpképe

Csörgő récék röpképe

♫ A csörgő réce hangja ♫

A csörgő réce (Anas crecca) a madarak osztályának lúdalakúak (Anseriformes) rendjébe és a récefélék (Anatidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása:
Egész Európában, Ázsia és Észak-Amerika jelentős részén elterjedt, a Kárpát-medencében rendszeres fészkelő.

Alfajai:
Anas crecca crecca Linnaeus, 1758 – ez az eurázsiai alfaj, Magyarországon rendszeres fészkelő.
Anas crecca nimia Friedmann, 1948 – ez az alfaj kizárólag a Csendes-óceán északi részén fekvő Aleut-szigeteken él.
zöldszárnyú réce (Anas crecca carolinensis) Gmelin, 1789 – Észak-Amerikában él, Magyarországon észlelték, de valószínűleg ember által behozott példányok. Egyes rendszerek Anas carolinensis néven önálló fajként sorolják be.

Megjelenése:
Testhossza 34-38 centiméter, szárnyfesztávolsága 58-64 centiméter, testtömege 200-450 gramm, a tojó valamivel kisebb és könnyebb a hímnél. Jellegzetessége széles zöld szemsávja.

Életmódja:
Tápláléka változatos, főleg magvakat, növényi részeket, gerincteleneket, apró halakat és ebihalakat fogyaszt.

Szaporodása:
Sás- és fűszálakból, száraz nádlevelekből készült, mohával és pihetollakkal bélelt fészkét talajra építi. Fészekalja 8-10 tojásból áll, melyen 21-22 napig kotlik. A fiókák a kikelés után 23 nappal válnak önállóvá.

Rokon faja:
Legközelebbi rokona a sárgacsőrű réce (Anas flavirostris).