Tetszik az oldal? Katt ide!
I like the page? Click here!

























AVAST
! Hatékony ingyenes vírusirtó! Letöltéshez kattints az alábbi ikonra!

Hatékony és ingyenes vírusirtó! Töltsd le innen!


Kerti pele (Eliomys quercinus)

Mérsékelten veszélyeztetett. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke: 10.000,- Ft.
Angol neve: Garden dormouse

<<Előző oldal Következő oldal>>

Rendszertani besorolás:
Ország:     Állatok (Animalia)
Törzs:     Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs:     Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály:     Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály:     Emlősök (Mammalia)
Alosztály:     Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport:     Eutheria
Alosztályág:     Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend:     Euarchontoglires
Csoport:     Glires
Rend:     Rágcsálók (Rodentia)
Alrend:     Mókusalkatúak (Sciuromorpha)
Család:     Pelefélék (Gliridae)
Alcsalád:     Leithiinae
Nem:     Eliomys (Wagner, 1840)

Faj:     Eliomys quercinus
Kerti pele (Eliomys quercinus) 
Kerti pele

Kerti pele
Kerti pele a fészkében 
Kerti pele a fészkében

Kerti pele a fészkében
Kerti pele kölyök 
Kerti pele kölyök

Kerti pele kölyök
Kerti pele kölyök 
Kerti pele kölyök

Kerti pele kölyök
Kerti pele a kölykeivel 
Kerti pele a kölykeivel
Kerti pele a kölykeivel

A kerti pele (Eliomys quercinus) az emlősök (Mammalia) osztályának a rágcsálók (Rodentia) rendjéhez, ezen belül a pelefélék (Gliridae) vagy (Myoxidae) családjához tartozó faj.

Megjelenése:
A kerti pele feje és teste együttesen 11-17 centiméter, farokhossza 9-12 centiméter és súlya 50-120 gramm. E faj jellemzői a szájzugtól kezdődő, a szemet körülvevő fekete sáv, amely a feltűnően nagy fül alatt kiszélesedve kissé még tovább húzódik, valamint a viszonylag rövid szőrű farok, amelynek végén hosszú szőrökből álló fekete-fehér bojt van. Bundája felül szürkésbarna, alul fehéres.

Életmódja:
A kerti pele ritkás, napfényes lomberdők és fenyőültetvények lakója; kertekben – mint neve után gondolnánk – nem található. A kerti pele alkonyatkor élénkül meg, és akár egész éjszaka tevékenykedik. Mohából és puha fűszálakból álló alvófészkét sziklahasadékokba, kőrakásokba vagy földi lyukakba építi. Téli alvása október végétől, november elejétől márciusig vagy áprilisig tart. Tápláléka nagyobb rovarok (szöcskék, sáskák, bogarak), kis madarak tojásai és fiókái, csigák, fiatal egerek, de bogyókat, gyümölcsöket és diót is fogyaszt.

Szaporodása:
A párosodási ideje áprilistól júniusig tart, a nőstények hangos, sivító hangokkal jelzik párzási készségüket. A vemhességi idő 23 napig tart, ennek végén 3-6, néha 7 kölyök születik. Születésükkor vakok és csupaszok. A szemük a 18. napon nyílik ki, és kereken egy hónapig szopnak. Jó két hónaposan lesznek önállóak, de csak a következő évben ivarérettek. A szabadban több mint 5 évig élhetnek.

Kárpát-medencei előfordulása:
Magyarországon az északi karsztvidéken fordul elő, de igen ritka.